Mindfulness: een simpele tip om ermee te beginnen

Mindfulness

Tegenwoordig kan je geen tijdschrift of krant openslaan zonder het woord mindfulness wel ergens tegen te komen. Het is zo’n term die de laatste decennia erg in is. Maar wat is mindfulness, en wat is het effect ervan op de gezondheid? Zijn die claims wel waar?

Wat is Mindfulness?

mindfulness and cancerMindfulness is eigenlijk een vorm van meditatie die al meer dan 2000 jaar wordt toegepast in het boedhisme. Het leert de mens als het ware te kijken naar gedachten en gevoelens vanop afstand en ze dan los te laten zonder beinvloed te worden door de gewoonlijke, automatische reacties die ze spontaan vergezellen. Met andere woorden: men leert te kijken naar het leven zoals de dingen zich voordoen in al hun dualiteit, zonder daar op te reageren, maar met een zekere gelatenheid en aanvaarding : het leven is zo, gebeurtenissen zijn als golven: ze komen en ze gaan.

Het woord ‘mindfulness’ is een term die door de Amerikaanse professor Dr Jon Kabat-Zinn voor het eerst werd gehanteerd en waarrond hij als eerste een programma ontwikkelde om stress te reduceren (Mindfulness Based Stress Reduction, MBSR). Inmiddels is het een ingeburgerde term en worden er een massa cursussen en programma’s aangeboden rond mindfulness.

Een simpele tip om met mindfulness te beginnen

Voor vele mensen die er nog niet bekend mee zijn echter is het, of lijkt het, ingewikkeld, duur en moeilijk aan te leren. Toch kan iedereen de basis heel eenvoudig toepassen, op elk moment van de dag, overal waar men zich bevindt. Toegegeven, het vergt aanvankelijk misschien even wat oefenen omdat we nu eenmaal gewend zijn aan die overvloed van stressvolle informatie die ons constant overspoelt, en die de geest duchtig overbelast waardoor de gedachtenmolen steeds harder en tegelijk zwaarder gaat draaien:   chronische stress en alle nevenverschijnselen daarvan (zoals depressie, slecht slapen, metabolisme stoornissen enz…) zijn het gevolg.

Een eenvoudige manier is als volgt:   een adempauze inlassen om de twee uur. Hoe druk men ook bezig is, even gewoon bewust stil zitten, zichzelf werkelijk even toelaten te ontspannen, diep, rustig en langzaam te ademen , de blik op oneindig en gewoon even niet denken. Als gedachten toestromen: er even naar kijken, en ze dan weer laten gaan en focussen op de ademhaling .

Een simpele techniek maar zo krachtig! Het is alvast een eerste stap om kennis te maken met mindfulness en het positief effect ervan te ervaren.

Leer op Esperity.com hoe je je levensstijl kunt verbeteren en zelf meer empowered to worden in de strijd tegen kanker.

DELEN