Oktober: Wereld Borstkankermaand

Oktober: Wereld Borstkankermaand

Het is weer Oktober…Pink October: en dat betekent Breast Cancer Awareness Month (BCAM).

wereldborstkankermaandEven een korte opfrissing: de BCAM is een internationale campagne om fondsen te creëren voor alles rondom borstkanker. Zo’n twee decennia geleden werden de roze lintjes – Pink Ribbons – gelanceerd om het bewustzijn rond borstkanker te vergroten, en fondsen te werven voor onderzoek, behandeling, en preventie van borstkanker. Deze roze lintjes kenden veel succes en werden hèt symbool voor borstkanker.

Door de jaren heen echter begon de commercialisering te overheersen en er begon veel kritiek te komen op Pink Ribbon. Dit omdat de laatste jaren van het geld dat werd opgehaald slechts een piepklein deeltje naar wetenschappelijk onderzoek zou gaan, terwijl het grootste deel besteed zou worden aan uitgaven die de handel erom draaiend houden. Ook werden producten en gadgets verkocht louter uit winstbejag, of zonder enige transparantie met betrekking tot de besteding aan het goede doel. De zogenaamde pinkwashed producten…

Het is dus tijd om terug aandacht te besteden aan het echte doel en die projecten en evenementen te steunen die de opbrengst werkelijk aan het onderzoek rondom borstkanker doen toekomen.

Daarom is het goed dat de bewustwording rondom en aandacht voor borstkanker toch weer elk jaar extra onder de aandacht komt. In België voert de vzwThink Pink (www.think-pink.be )de strijd tegen borstkanker door het voeren van vele nationale borstkankercampagnes. met als doel te sensibiliseren, informeren, financieren van wetenschappelijk onderzoek en financieren van zorg en nazorg projecten.

In vele steden worden gebouwen en/of monumenten bij duisternis ondergedompeld in een roze gloed. Zo is het stadhuis in Brussel prachtig roze verlicht, en werd op 2 oktober de hele & halve marathon georganiseerd.

In de provincie West Vlaanderen wordt op diverse locaties de film “Calendar Girls” getoond – en worden er tal van infosessies gehouden rondom borstkankeronderzoek en mammografieën ( zie logomiddenwvl.be )

Ook voeren vele tuincentra campagnes door roze boeketten en roze kaarsen te verkopen waarvan de opbrengst naar Think Pink gaat.

Heeft u een mooie foto van een verlicht gebouw, een evenement of een object rond Borstkanker Maand, deel ze op Esperity.com!