Interview met Dr. Luc Colement van Stopdarmkanker

Luc Colemont online community stopdarmkankerMaagdarmspecialist Luc Colemont is al enkele jaren actief met zijn non-profit organisatie StopDarmkanker, met als doel kennis te delen over de preventie en het vroegtijdig opsporen van darmkanker. Sedert 1 januari 2016 werkt Dr. Colemont voltijds voor de vzw StopDarmKanker. Vandaag is hij trots om te melden dat StopDarmkanker vanaf nu zijn eigen online community heeft voor mensen die meer willen weten over darmkanker en mensen die met darmkanker geconfronteerd werden. Esperity heeft Dr. Colemont geïnterviewd voor wat meer uitleg over de online community van stopdarmkanker.

Esperity: Waarom is een online gemeenschap belangrijk?

“De ervaring heeft geleerd dat lotgenotencontact belangrijk is om kennis te delen. Ervaringsdeskundigen weten, beter dan wie ook, wat darmkanker allemaal wel of niet teweeg brengt. Het samenbrengen van deze kennis door een platform dat vanaf nu ook bereikbaar is op onze website (www.stopdarmkanker.be, met registratiecode ‘samensterk’) is een belangrijke stap in de strijd tegen darmkanker.

Dat dit samenvalt met het begin van de internationale darmkankermaand is wellicht geen toeval. We waren al langer op zoek naar een forum waar de patiënt zich ook goed thuis kan voelen, en we zijn dan ook erg blij dat we met Esperity hiervoor de juiste partner gevonden hebben. Dit is een perfecte illustratie van #samensterk en “kennis delen kan levens redden”.

Tot nu toe heeft onze vzw Stopdarmkanker zich vooral gericht op de 19 van de 20 mensen die geen darmkanker hebben. Vanaf nu verdient die 20ste terecht ook meer aandacht. “

Wat is belang van levensstijl?

“De beste behandeling van darmkanker is en blijft het vroegtijdig opsporen ervan. Maar we mogen absoluut niet uit het oog verliezen dat we zelf ook een belangrijke stap kunnen zetten. Meerdere studies hebben immers aangetoond dat “primaire preventie” ook erg belangrijk is voor het voorkomen van darmkanker.

Met primaire preventie bedoelen we voldoende aandacht besteden aan een gezonde levensstijl. Het vermijden van overgewicht, niet roken, geen overmatig alcoholgebruik, gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging zou hoger op de agenda mogen en moeten staan van iedereen die bekommerd is om de toekomst van zijn eigen leven en zijn familie. Primaire preventie kan het risico op darmkanker tot 25% doen afnemen.“

De online community van StopDarmkanker

Je kunt je registeren via www.stopdarmkanker.be met als registratiecode samensterk om deel uit te maken van de online community can Stopdarmkanker.

 

Dr. Luc Colemont.

Managing Director vzw StopDarmkanker

#samensterkerdanooit

 

DELEN