Kankergerelateerde vermoeidheid en lichaamsbeweging

Introductie – kankergerelateerde vermoeidheid en lichaamsbeweging

Elk jaar organiseert het Comprehensive Cancer Center van UC Davis Medical Center in het Amerikaanse Sacramento, California, een symposium voor jongeren met kanker. Dit symposium draagt de naam “Pushing Past Cancer”. Tijdens de laaste editie van dit symposium werd Esperity uitgenodigd door Marcie Ellis, om deel te nemen als een van de sprekers. Marcie Ellis is de coordinator van “Pushing Past Cancer”. Eén van de meest interessante lezingen werd gegeven door Prof. Stockert met als thema: kankergerelateerde vermoeidheid en lichaamsbeweging. Prof. Stockert is professor physiotherapie bij de California State University, Sacramento.

Waarom zouden we de moeite moeten doen om ons bezig te houden met lichaamsbeweging?

cancer related fatigueHet is alom bekend en gedocumenteerd, dat voldoende lichaamsbeweging verschillende positieve effecten heeft op de gezonheid. Niet enkel voor gezonde personen, maar ook voor kankeroverlevers. Lichaamsbeweging vergroot het aantal kwaliteitsvolle levensjaren (health span) aanzienlijk en is een maatstaf voor hoe gezond je gemiddeld bent gedurende je levensloop. Zo wordt er wel eens gezegd dat health span voor 80% bepaald wordt door gedrag en slechts 20% genetisch bepaald is. Met andere woorden: door je gedrag aan te passen kun je je gezondheid beïnvloeden. Volgens Prof. Stockert is fysieke inactiviteit een even grote risicofactor voor hart-en vaatziekten als hoge bloeddruk, tabakconsumptie, hoge cholesterol en diabetes.

Wat zijn de oorzaken van fysieke inactiviteit bij kankerpatiënten?

De belangrijkste oorzaak van fysieke inactiviteit bij kankerpatiënten is vermoeidheid. Meer specifiek refereert Prof. Stockert naar ‘Cancer Related Fatigue ‘ (CRF) of kankergerelateerde vermoeidheid. Kanker gerelateerde vermoeidheid [CRF] is een schrijnend en hardnekkig gevoel van fysieke, emotionele en / of cognitieve vermoeidheid of uitputting die in verband staat met kanker of een kankerbehandeling. Ongeveer 70% tot 80% van de kankerpatiënten ervaart kankergerelateerde vermoeidheid. De symptomen zijn o.a. vermoeidheid, uitputting, zwakte en / of zwaartegevoel in de armen, verlies van eetlust, de noodzaak tot slaappauzen (het gevoel een dutje te moeten doen) gedurende de dag, enz…


Beschikbare behandelingen voor kankergerelateerde vermoeidheid

Uit onderzoek blijkt dat fysiek actief zijn één van de beste ondersteunde interventies is voor de bestrijding van kankergerelateerde vermoeidheid. Lichamelijke activiteit kan zowel aerobe oefeningen als sterkte training (bvb gewichtheffen) omvatten. Voorbeelden van aërobe oefening zijn wandelen, hardlopen, fietsen, zwemmen en skiën. Alvorens te beginnen is het steeds aan te raden overleg te plegen met de behandelende arts, vooral wanneer het gaat over krachtinspaningen.

Tips om fysiek meer actief te zijn na kanker

Beginnen met het doen van oefeningen na een kankerbehandeling is niet altijd evident, maar er zijn een aantal eenvoudige trucs die je in gedachten kan houden. Er wordt aanbevolen om ongeveer 30 minuten per dag fysiek actief te zijn. Over het algemeen betekent fysiek actief zijn dat een verhoogde hartslag ervaren wordt gepaard met een verhoogde ademhaling, aldus Prof. Stockert.

Een mooi voorbeeld om te beginnen is gewoon gedurende een dertigtal minuten per dag een wandeling te maken. . Zorg ervoor dat je iets leuks hebt om het te combineren, zoals het luisteren naar muziek, wandelen met je hond of vrienden vragen om mee te doen. Genieten van je dagelijkse portie lichaamsbeweging is de sleutel tot doorzettingsvermogen over een langere periode.

Na enkele weken kan je proberen om langere afstanden te lopen, of sneller, of om te beginnen met joggen tussendoor. Nogmaals: raadpleeg altijd eerst je arts voordat je begint of wanneer je pijn ervaart.

 

 

 

DELEN