Levensstijl en kankerpreventie

Levensstijl en kankerpreventie

Het is in diverse studies wetenschappelijk aangetoond, dat een aangepaste gezondere levensstijl  de levenskwaliteit en de respons op behandelingen na kankerdiagnose positief kan beïnvloeden. Bij Esperity wijzen we herhaaldelijk op het belang van levensstijl en de invloed ervan op de levenskwaliteit, zowel tijdens als na een diagnose.

Overheden, patiëntenverenigingen en allerhande organisaties zijn laatste jaren druk bezig om  de huidige tendensen rondom gezonde levensstijl, zoals  het gebruiken van zuivere voedingsmiddelen en het leiden van een actief leven, te promoten.  Met succes, want velen beseffen inmiddels het belang van levensstijl op de gezondheid.

Wetenschappelijke studies tonen inderdaad een correlatie aan tussen levensstijl en het al dan niet ontwikkelen van kanker.

Recente studies en cijfers rond levensstijl en kankerpreventie

Volgens een nieuw rapport van de American Institute for Cancer Research (AICR), zijn er 10 zogenaamde “kanker preventie levensstijl aanpassingen” aan te bevelen.  Het rapport is het 3e in een reeks en is tevens een update van de eerdere rapporten die reeds werden gepubliceerd in respectievelijk 1997 en 2007.  Dit rapport bevestigt niet alleen de aanbevelingen van de vroegere rapporten maar de bewijskracht is des te groter:  het nieuwe rapport is gebaseerd op data van een veel hoger kwaliteitsniveau,  hoofdzakelijk uitgaande van longitudinale studies waarbij groepen van personen vergeleken worden (prospectieve cohort studies) en zgn. gerandomiseerde controlestudies, die de hoogste standaard vormen.

Elk van de 10 aanbevelingen is gebaseerd op factoren waarvoor  er sterke aanwijzingen zijn dat ze het ontstaan en/of voorkomen van kanker wel degelijk beïnvloeden.

Dr Nigel Brockton, co-auteur en Director of research bij het AICR noemt deze 10 aanbevelingen de blauwdruk voor een gezond leven,  met minder kans op kanker.

De 10 aanbevelingen van het AICR rond levensstijl en kankerpreventie

 • De eerste aanbeveling is het onderhouden van een gezond gewicht:overgewicht is, aldus het rapport  aanleiding van het ontstaan van minstens 12 gekende kankers .
 • De volgende twee aanbevelingen zijn, zoals eerdere rapporten ook reeds bevestigden, beweging en een hoofdzakelijk plantaardig dieet bestaande uitveel groenten, fruit, bonen en volle granen.
 • De volgende vier aanbevelingen wijzen voornamelijk op het vermijden van tabak, fastfood en bewerkte voeding (processed food), die teveel suikers en ongezonde vetten bevatten, en het drastisch verminderen van de consumptie van rood vlees, frisdrank en alcohol.
 • De achtste aanbeveling is het vermijden van sterk geconcentreerde vitaminesupplementen.De aanlevering van vitaminen en mineralen zou via een gezond voedingspatroon moeten gebeuren.
 • De laatste twee aanbevelingen zijn gericht op bepaalde doelgroepen:met name jonge moeders (baby’s zouden minstens 6 maanden enkel borstvoeding moeten krijgen, daarna aangevuld met gezonde verse voeding.
 • De laatste is specifiek gericht op patiënten die reeds een kankerdiagnose hebben gekregen:het aanpassen van de levensstijl en een gezonde voeding met voldoende lichaamsbeweging werkt een betere en langere levenskwaliteit sterk in de hand.

 

Tot slot

Omdat we bij Esperity veel belang hechten aan een goede levenskwaliteit, zullen we ook in de toekomst meer informatie rond deze richtlijnen en informatie over levensstijl blijven herhalen. Repetitie zorgt ervoor dat de kern van de boodschap blijft resoneren:  herhalen is dus de boodschap.

Wij willen er alles aan doen opdat ook u gemakkelijker de keuze van een gezonde en aangepaste levensstijl kan maken door te informeren. Weldra geven wij tips om uw dag goed te beginnen met eenvoudige smoothie recepten bijvoorbeeld…ideaal om je aanbevolen portie fruit binnen te krijgen.

Referenties:

 • World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research.
  Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Washington DC: AICR, 2007 https://www.wcrf.org/dietandcancer
 • Medscape.com – WCRF  Blueprint for lifestyle changes to prevent cancer- https://www.medscape.com/viewarticle/897097
 • American Institute for Cancer Research (AICR) –  aicr.org

Datum:  23 juni 2018

DELEN