Vitamine D en het effect van zonnecrème

Vitamine D in een notendop

Vitamine D is een vitamine die tegenwoordig sterk in de schijnwerpers staat. Vitamine D is onmisbaar voor tal van verschillende functies in het lichaam. Het gaat in feite om een verzameling van (pro)hormonen,  eerder dan een vitamine.  Dit wil zeggen dat het pas na opname en omzetting in het lichaam in zijn actieve vorm  (calcitrol) bruikbaar is. Hoewel vitamine D verschillende vormen heeft, zijn voornamelijk de vormen Vitamine D2 (ergocalciferol) van plantaardige oorsprong en Vitamine D3 (cholecalciferol), van dierlijke oorsprong, het belangrijkst.

Daarbij werd aangetoond dat de vorm Vitamine D3 door de mens veel gemakkelijker wordt geabsorbeerd dan vitamine D2,  vandaar dat deze vorm het meest wordt aangeraden bij supplementatie.

De meest voor de hand liggende functies van vitamine D zijn de opname van calcium, het in stand houden van het serum calciumgehalte en zo te zorgen voor voldoende mineralisatie van botten. Bij een tekort aan vitamine D worden botten dun en bros, en treden misvormingen op. Daarnaast speelt vitamine D ook een rol in celvorming, een goede werking van het immuunsysteem, neuromusculaire functies en gaat het inflammatie tegen.

De effecten van de zon

Naast een redelijk geringe opname van dit  vetoplosbare prohormoon uit voedingsmiddelen, voornamelijk uit vette vis (zalm, makreel, sardienen,…) en, in mindere mate, volvette zuivel , wordt Vitamine D hoofdzakelijk gesynthetiseerd in de huid onder invloed van zonlicht.  In feite is ongeveer 80 à 90% van het benodigde vitamine D3 gehalte afkomstig uit blootstelling aan zonlicht. Het lichaam bevat hiertoe vele receptoren . In zowel lever als nieren wordt vitamine D dan verder omgezet in de voor het lichaam bruikbare vorm .

Het schadelijke effect van zonlicht als risicofactor op het ontstaan van huidkanker, heeft ertoe geleid dat zonnecrèmes met hoge SFI factor aangeraden worden om zonnebrand te vermijden en de kans op het ontstaan van huidkanker te beperken.

Het zonneblok effect

Recente studies hebben echter aangetoond,  dat het merendeel van de bevolking onvoldoende vitamine D aanmaakt en dat het gebruik van zonnecrèmes met SFI factoren  daaraan zouden kunnen bijdragen.

De onderzoekers van de studie,  gepubliceerd in The Journal of the American Osteopathic Association, adviseren dat, afhangende van huidtype en geografische ligging,  5 tot 30 minuten blootstelling aan direct zonlicht tweemaal per week reeds volstaan om het lichaam in staat te stellen voldoende vitamine D aan te maken. Tijdens deze korte periode is het van belang géén zonnecrème te gebruiken vermits een zonnecrème met een SPF 15 reeds voldoende is om maar liefst 99% van de aanmaak van vitaimne D te verhinderen.

Dat blijkt dan weer tot heel wat discussie te leiden:  het schadelijke effect van UV straling op het risico tot huidkanker is immers lang aangetoond, en de bevolking wordt massaal – terecht – aangeraden voldoende zonnecrème aan te brengen.

Een lastige opgave dus. Meer en meer artsen raden dan ook een Vitamine D supplement van goede kwaliteit aan.  Kwaliteit en de combinatie met goede dagelijkse voedingsgewoonten zijn onontbeerlijk:  dit om een optimale absorptie mogelijk te maken.  Vitamine D is een vetoplosbare vitamine en zo wordt bijvoorbeeld aangeraden om het samen met wat vetstoffen (bijvoorbeeld kaas, volle yoghurt) in te nemen. Vitamine D heeft ook o.a. ook vitamine K nodig om goed te worden gemetaboliseerd.

Kortom:  zoals steeds geldt dat goede voedingsgewoonten met voldoende – geen overmatige – aanbreng van de essentiële nutriënten noodzakelijk zijn om de goede werking en absorptie van alle vitaminen en mineralen mogelijk te maken.

 

referenties:

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/05/170501102258.htm?

https://www.skincancer.org/healthy-lifestyle/vitamin-d

https://www.webmd.com/vitamins

DELEN